- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka (lub wody + 4 łyżki mleka w proszku)
- 1 jajko
- 8 łyżek skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2-3 łyżeczki stewii w proszku (lub trochę więcej cukru trzcinowego)
- 3-4 łyżki oleju
- olejek waniliowy
- dodatek: dowolny dżem lub owoce
- olej do smażenia
Ugotowaną
i ostudzoną kaszę jaglaną wrzuciłam do blendera, dodałam pozostałe
składniki i zmiksowałam. Masa powinna
być gęstsza od naleśnikowej. Do smażenia pierwszej partii naleśników/placków
użyłam oleju, do kolejnych można dodać tylko trochę lub spróbować smażyć
bez oleju. Ja smażyłam bez oleju.
Wyjdą Wam bardzo smaczne naleśniki.
SMACZNEGO!
Źródło przepisu z http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/07/zdrowe-placuszki-z-kaszy-jaglanej-bez.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Zapraszam ponownie! Pozdrawiam serdecznie :)