Chłodnik należy do kanonu kuchni litewskiej i polskiej. Na gorące, upalne dni, zachęcam
do zrobienia tej potrawy. Niezwykle łatwa i pyszna zupa. Raz poczęstowała mnie koleżanka
i tego samego dnia zrobiłam tę zupę. Po prostu przepyszna. Czas przygotowania ok. 30 min. Już podaję przepis na 6 porcji, oto składniki:
- 250 ml kefiru
- 250 ml zsiadłego mleka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- Pęczek botwiny
- 2 buraki
- Świeży ogórek
- Pół pęczka rzodkiewki
- Pół pęczka szczypiorku
- Pół pęczka koperku
- Ząbek czosnku
- trochę soku z cytryny(aby kolor zupy był buraczkowy i do smaku)
- Sól, pieprz, cukier
- jajka 6 szt.(na 6 osób)
Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki kroimy w kostkę lub ścieramy na dużych oczkach(jak kto woli) i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą
i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cytrynę i wyłączamy ogień, pozostawiamy
do ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. Dodałam dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno. Spokojnie
w lodówce może postać od 2-3 dni. Przed podaniem obieramy jajka, kroimy je w ćwiartki
i wkładamy do talerzy lub kroimy i dodajemy do garnka. REWELACYJNIE SMAKUJE!!
JAK ZROBICIE, TO DAJCIE ZNAĆ, CZY WAM POSMAKOWAŁ CHŁODNIK TAK JAK MNIE. Koszt składników tani, ponieważ teraz jest sezon na warzywa, także pedem do sklepu lub na działkę
i gotujemy!
UPALNE DNI JESZCZE SIĘ NIE KOŃCZĄ, TAKŻE ZACHĘCAM DO "ZGOTOWANIA". :)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Zapraszam ponownie! Pozdrawiam serdecznie :)