26 sierpnia 2015

Bułeczki specjalne na hamburgery

Czasami mam chęć upiec, ugotować coś na co mam ochotę w danej chwili, pod warunkiem, że czas na to pozwala, bo jego ciągle mało. Musi być to naprawdę prosty przepis(np. proponuję ze strony "kwestii smaków") aby nie wyszedł "zakalec" :) Lubię eksperymentować. Tym razem upiekłam bułki do zdrowych, domowych hamburgerów. Zapraszam do pieczenia! :)
SKŁADNIKI NA 15 SZTUK

  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka cukru
  • 100 g masła
  • na gotowe bułeczki przed upieczeniem:
  • żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
Mąkę najlepiej przesiać do miski, dodać sól. Drożdże rozdrobnić i włożyć do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia (kubek z drożdżami można postawić na mące w misce, jeśli wykipią, to bezpośrednio wlać do mąki, miskę z mąką przykryć ściereczką na czas wyrastania drożdży).
Jajko i żółtka ubić z 1 łyżką cukru na puszystą i gęstą masę (kogel mogel - mój ulubiony z dzieciństwa :)), ok. 5 minut ubijania. Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać resztę ciepłego mleka, ubite żótka i wymieszać wszystko łyżką lub zacząć wyrabiać mikserem. Dodać bardzo miękkie lub ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto (około 10 - 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 
1 godzinę(zależy jak ciepło jest w otoczeniu i jak pracują drożdże).

Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na około 15 części. Uformować z nich kulki i ułożyć je z zachowaniem odstępów na 2 dużych blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nastawić na 210 st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wierzch bułeczek z pierwszej blaszki posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, można posypać sezamem i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 15 minut na złoty kolor. 



SMACZNEGO!