28 kwietnia 2014

Pyszne ciasto Pani Walewska

Pyszne kruche ciasto, słodziutka beza, krem i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy...

Niestety tym razem nie pochwalę się, że to jest ciasto fit. 

Jednak, że lubię eksperymentować, i gości lubię częstować, to naszła mnie chęć upieczenia dużej blachy ciasta. Myślałam, 
że ciasto zostanie na kilka dni, a tu w jeden wieczór zostało zjedzone. Miło! Zazwyczaj ciasto zostaje na kilka dni, bo ja nie umiem dobrze piec ciast. Dlatego staram się piec na rzadkie okazje. :)
Jednakże to ciasto wyszło, bo ma w sobie ciasto kruche.

Rób według przepisu, to i Tobie wyjdzie :) Zrobiłam tylko jedną zmianę, małe ułatwienie. Znajdziesz w przepisie.

Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Zamiast robienia masy kremowej, kupiłam gotowy krem do karpatki. :) To ta zmiana. Dlatego tego poniżej nie musisz robić. 
Masa kremowa:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego*
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego**
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową np. kremem do karpatki. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Pieczenie, robienie ciasta, zajęło mi ok. 30 min. Oczywiście, gdy wstawisz do piekarnika 2 blachy. 
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/pani-walewska-pychotka









BON APPETIT! :)