16 kwietnia 2015

Robimy SUSHI



Spotkanie u super przyjaciół i haslo robimy SUSHI. Ale fajnie. Nigdy nie robiłam sushi, zawsze jak coś to zamawiałam,  bo wydawało mi się, że to nie jest takie proste. Krok po kroku zostałam szybko wdrożona w temat. Może i Was namówię do zrobienia domowego sushi, wyjdzie Wam nawet lepsze niż kupne. Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem). Dla mnie było przepyszne. Grupowa praca jest fajna. Nie koniecznie zgadza się powiedzenie, gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść :) 

1/ Przygotuj ryż specjalny do sushi - ryż krótkoziarnisty, klejący się. 
Ryż to podstawa. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli(ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Albo po prostu do wcześniej ugotowanego i ostygniętego  ryżu dodajecie ocet ryżowy. 
UWAGA!
Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż - klejenie rolek z ciepłym ryżem = katastrofa - nori robi się gumowate (wchłania wodę z ryżu).



2/ Potrzebne nam będzie NORI -prasowane algi. 
3/ Pokroimy też paluszki krabowe oraz łososia. Serek Philadelphia jest przepyszny i dobry dodatek do naszego sushi. 
4/ Kroimy owoce i warzywa: papaję, awokado, ogórka, paprykę, truskawki, pomarańczę,... to jest Wasza twórczość, dodajecie to co lubicie.
5/ Nasze sprasowane algi kładziemy na macie bambusowej, dzięki której będziemy zawijać nasze maki.
6/ Kładziemy warstwę klejącego się ryżu. 
7/ A teraz dowolność, to z czym chcemy mieć nasze nigiri, wybieramy i kładziemy na nasz ryż. 
8/ Smarujemy na dodatkach też serkiem Philadelphia. 
9/ Zawijamy :) Tu trochę trzeba popraktykować aby dobrze zawinąć i docisnąć. 
10/ Kroimy :)
Tadaaam! Gotowe! Jemy pałeczkami lub palcami :)
Sosy, z którymi bardzo mi smakuje sushi to: malasa z granatem, sojowy(kikkomon lub yamasa). Koniecznie potrzebne jest wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku oraz marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki. 
SMACZNEGO! :)
P.S. Jak macie swój przepis i rady to też podajcie. 
Monika