22 kwietnia 2015

SOKI - samo zdrowie

A dzisiaj jeszcze dużo informacji dla Was. Mam nadzieję, że Was temat bardzo zaciekawi od strony chemii(jestem absolwentką Wydziału Chemii) oraz dietetyki(jestem po szkoleniu z dietetyki). No to ruszamy...

Jeśli pijesz soki sklepowe wiedz, że poddane one zostały pasteryzacji aby mogły miesiącami leżeć na sklepowej półce(z wyjątkiem tych z napisem „jednodniowe”, ale są one droższe od pasteryzowanych). Wysoka temperatura podczas pasteryzacji pozbawia sok większości jego odżywczych wartości. Do tego często są rozwadniane wodą, produkowane z soków zagęszczonych, dodawany jest cukier lub chemiczne słodziki. 

Dlaczego należy jak najszybciej zacząć wyciskać w domu własne świeże soki:

1. Świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczenie organizmowi budulca w niezmienionej formie czyli o najwyższej jakości. świeżo wyciskane soki to produkt najwyższej jakości

2. Świeżo wyciskane soki wspaniale alkalizują organizm. To bardzo ważne dla każdego, a w szczególności dla osób żywiących się tradycyjnie (pieczywo, nabiał, mięso, cukier i podobne pokarmy zakwaszające), palących, prowadzących siedzący tryb życia, biorących leki lub żyjących w stresie.  Czyli dla każdego z nas praktycznie rzecz biorąc.
skala ph
Przywrócenie prawidłowego pH organizmu działa cuda: daje energetycznego kopa (lepszego niż kawa), poprawia się nam jasność umysłu, potrzebujemy mniej snu i budzimy się rześcy jak skowronki nawet gdy śpimy krócej, poprawia się wygląd skóry (odmładza lepiej niż najdroższy krem), stopniowo nie mamy już takiej ochoty na śmieciowe jedzenie, przechodzi też ochota na substancje uzależniające (słodycze, piwko, papieroski itd.) oraz ogólnie wzrasta nam poziom optymizmu i radości z życia! Tak, wiem, że to wszystko brzmi jak „cuda na kiju” lecz kto tego nie spróbował i sam nie doświadczył, ten nie ma skali porównawczej jak można się czuć przed i po zmianie pH w ciele, z dotychczasowego kwaśnego na prawidłowe czyli lekko alkaliczne.  Można też łatwo to sprawdzić za pomocą najzwyklejszych papierków wskaźnikowych (lakmusowych). 
Dodam, iż "optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). Okazuje się, że większość osób ma obniżony poziom pH (zakwaszenie). Sprzyjają temu błędy żywieniowe, nałogi czy nadmiar codziennego stresu." (Tabela  źródło: Wikipedia.org)
Uwaga, bardzo ważne!

Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.
Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku. Wskazane jest min. 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz odkwasza organizm (na 1-2 litr wody – 1-2 cytryny).

Według wskazań dietetyków powinniśmy jeść ok. 80 % produktów zasadotwórczych i 20 % produktów kwasotwórczych. Okazuje się, że niestety jemy odwrotnie 20 % produktów zasadotwórczych i 80 % produktów kwasotwórczych. Efektem jest obniżenie poziomu pH, czyli zakwaszenie organizmu, co sprzyja dolegliwościom, a nawet prowadzi do wielu chorób.

Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi):
mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.

Produkty średnio-kwasotwórcze:
ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.

Produkty słabo-kwasotwórcze:
twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.

Produkty neutralne:
masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.

Produkty słabo-zasadotwórcze: zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.

Produkty średnio-zasadotwórcze:
warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.

Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi):
warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.
*  
3. Świeżo wyciskane soki niewiarygodnie wzmacniają nasz system immunologiczny. Gdy regularnie pijesz świeżo wyciskane soki organizm dostaje najlepsze z możliwych, kompletne i niechrzczone niczym paliwo.
4. Świeżo wyciskane soki są świetne w celu oczyszczenia organizmu. Na wiosnę jest zwyczaj robienia wiosennych porządków w szafkach z ciuchami i przydomowych ogródkach. Wszystko lśni czystością na zewnątrz, a co w środku?
5. Soki świeżo wyciskane wchodzą w skład wielu protokołów naturalnie leczących i zapobiegających chorobom cywilizacyjnym w tym również nowotworom (m.in. Gerson, Budwig, Breuss, Ornish, Kelley, Moerman, Mitsuo Koda, u nas w Polsce Dąbrowska). Lekarze ci doszli do wniosku, że to nie brak farmaceutyków w organizmie wywołuje degenerację komórek, zatem powrót do stanu wyjściowego nie nastąpi w wyniku podawania organizmowi chemikaliów. Jeśli boli Cię głowa możesz wziąć aspirynę, lecz ból głowy nie został spowodowany brakiem aspiryny w organizmie. Gdy działanie tabletki minie ból głowy z reguły powraca. Leki farmaceutyczne nie powodują przywrócenia komórkom stanu wyjściowego (stanu zdrowia), choć maskując objawy mogą sprawiać takie wrażenie.
6. Cenowo wychodzi bardzo tanio za te dobrodziejstwa. Podstawowe składniki (marchewka, jabłka, buraki czy kapusta) – są tanie cały rok (1-3 zł/kg). Dodatkowe składniki jakie możemy wrzucać do wyciskanego soku są nieco droższe i podlegają czasem sezonowym zmianom cen, ale też i schodzą w nieco mniejszej ilości (cytryna, imbir, zielenina, ogórki, brokuły, pomidory itp.). Jeśli do tego doliczysz oszczędność na: kremie przeciwzmarszczkowym, samoopalaczu, zabiegach na twarz i ciało, środkach na odchudzanie, kosmetykach na porost włosów i odżywkach do paznokci, sztucznych witaminach i suplementach diety, tabletkach na przeziębienie i bóle głowy, maściach na opryszczkę, kroplach na katar, napojach energetyzujących, słodyczach, kawie i gadżetowym jedzeniu – okazuje się, że jesteś po jakimś czasie finansowo sporo do przodu!
W większości polskich domów znajdują się sokowirówki. Jest to rozwiązanie starszego typu, urządzenia są dosyć tanie i łatwo dostępne. Jeśli masz w domu jedynie sokowirówkę – zacznij od dziś używać jej codziennie!
W międzyczasie jednak koniecznie i absolutnie bezapelacyjnie zacznij odkładać fundusze na nowocześniejsze urządzenie, czyli wolnoobrotową wyciskarkę. Różnica w jakości soku jest jak niebo a ziemia. Sokowirówki tną surowiec bardzo szybko ostrymi ostrzami, przez co nieefektywnie wydobywają substancje z wnętrza komórek roślinnych, pojawia się przy tym tlen i wysoka temperatura przez co giną cenne enzymy i witaminy
Wolnoobrotowe wyciskarki miażdżą surowiec mocnym ślimakiem, a następnie powoli przecierają pulpę przez sito. 
Obroty 70-90/min wskazują na wolnoobrotową wyciskarkę. Wyciskarki wolnoobrotowe są coraz bardziej popularne w wersji kompaktowej (pionowe) z uwagi na zajmowanie w kuchni stosunkowo niewielkiej ilości miejsca. Zmieści się nawet w małej kuchni. (źródło*)
wolnoobrotowa
Najważniejsze to zacząć, zatem… do dzieła – witalność, młodość i odporność czekają! 
Nie zmuszam też do niczego - nie chcesz, nie pij! :)
Poniżej przedstawiam mój prosty i szybki w zrobieniu obiad, który dostarcza mi dużo energii i dużo niezbędnych składników odżywczych:
- sok podstawa,
- kasza gryczana,
- pierś z kurczaka(smażona i duszona na oliwie zakupionej na południu Włoch - takiej nie dostaniecie w sklepie),
- sałata z pomidorkami. 
Informacyjnie chciałam przypomnieć, iż ćwiczę fitness codziennie po kilka godzin, dlatego muszę organizmowi dostarczyć dużo białka, tłuszczu, węglowodanów, składników odżywczych, witamin. Pamiętajcie też, że dobry wygląd to 80% diety(to jak jecie, a nie, ze nic nie jecie) a reszta 20% to ćwiczenia. Trzymaj się powiedzenia "jesz tak, jak wyglądasz".
Odżywiaj się według zasady: "im prościej tym lepiej – im bardziej naturalnie tym zdrowiej" :)

Pozdrawiam,


Monika